Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

«Δίκαια κριτήρια για τη διανομή εκτάσεων της Κάρλας»

Ζητούν με παρέμβασή τους προς τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό οι κτηνοτρόφοι της Αγιάς.
Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,

Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να σας θυμίσουμε κάποια ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την διανομή των εκτάσεων της τέως λίμνης Κάρλας.

Το 1954 όπου και είχαμε την πρώτη διανομή των εκτάσεων και μάλιστα οριστική, διότι μοιράστηκαν και τίτλοι, θεωρήθηκε τότε ότι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση και έτσι αποφασίσθηκε η διανομή να γίνει μόνο για τους ακτήμονες με το σκεπτικό να στηριχθούν διότι το είχαν περισσότερο ανάγκη.

Στην συνέχεια όμως αρκετοί από τους ακτήμονες δικαιούχους πούλησαν τις εκτάσεις, εφόσον είχαν και τίτλους και ξαναμπήκαν στο παιχνίδι της μοιρασιάς εξαρχής ως ακτήμονες.

Μετά το 1954 και μέχρι το 1975 είχαμε διανομή εκτάσεων και πάλι σε μη κτηνοτρόφους .

Το 1975 με το κίνημα των ακτημόνων στην Κάρλα οι εκτάσεις που διανεμήθηκαν ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες κατά περίπτωση και ο κάθε ακτήμονας δικαιούται με τα τότε κριτήρια περίπου 50 στρέμματα. Για τους κτηνοτρόφους τότε δόθηκαν ως αναλογία περίπου από 10 έως 15 στρέμματα ανάλογα την περίπτωση.

Το 1991 ο τότε Υπουργός Γεωργίας και ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Λάρισας αντιλήφθηκαν ότι το μέλλον πρέπει να στραφεί στην κτηνοτροφία και θεώρησαν τους κτηνοτρόφους ακτήμονες έτσι ώστε να έχουν και αυτοί δικαίωμα στην διανομή των εκτάσεων.

Το 1998 ο τότε Νομάρχης Λάρισας έβαλε σε εφαρμογή ένα δικό του σχέδιο που έριχνε την ευθύνη της διανομής στον κάθε σύλλογο ακτημόνων ξεχωριστά και η διανομή θα γινόταν με τα κριτήρια που θα έβαζε ο ίδιος ο σύλλογος. Με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μείνουν έξω από την διανομή.

Όλα αυτά τα χρόνια οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Λάρισας είμαστε απλοί θεατές στην όλη διαδικασία και διαμαρτυρόμαστε για την μη δίκαιη κατανομή των εκτάσεων της λίμνης Κάρλας χωρίς αποτέλεσμα.

Φτάνουμε λοιπόν στις μέρες μας όπου θα ξαναγίνει η διανομή των εκτάσεων και οι κτηνοτρόφοι από ότι φαίνεται θα μείνουν και πάλι έξω από την διανομή, διότι δεν θεωρούνται καλλιεργητές. Πώς να είμαστε όμως καλλιεργητές με τα 5-10 στρέμματα που μας μοιράσανε τότε όπου δεν συνέφερε να καλλιεργήσουμε.

Το αίτημα μας είναι το εξής:

Να δείτε προσεχτικά από την αρχή το όλο θέμα και να βάλετε διαφορετικά και πιο δίκαια κριτήρια, διότι αφορά την κτηνοτροφία και όπως πιστεύουμε να γνωρίζετε στην περιοχή μας έχουμε έλλειψη εκτάσεων (βοσκοτόπια) τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και κατ επέκταση την καταβολή των ενισχύσεων που λαμβάνουμε.

Κύριε Περιφερειάρχη,

οι αποφάσεις που θα πάρετε θα κριθούν από την ιστορία για την επιβίωση και ανάπτυξη του κτηνοτροφικού κλάδου, αν και εσείς μας αποκλείσετε από την διανομή η οποία σημειωτέων θα ισχύσει για 3 χρόνια τότε θα αναγκαστούμε πολλοί από εμάς να εγκαταλείψουμε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου πουλώντας τα ζώα μας , έτσι ώστε να θεωρηθούμε στην επόμενη διανομή ως ακτήμονες και να μπούμε στο παιχνίδι της μοιρασιάς.

Αναλογιστείτε όμως ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε ζωοκομικά προϊόντα και η κτηνοτροφία είναι ο πρωτογενής τομέας που δίνει δουλειά σε τουλάχιστον 15 ακόμη επαγγέλματα. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και να βγάζουμε την κτηνοτροφία στο περιθώριο.

Αναλάβετε τις ευθύνες σας τώρα, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο σε όλο τον πρωτογενή τομέα της χώρας και κατ επέκταση στην ελληνική οικονομία η οποία σήμερα ψυχορραγεί.
 
Ταγκαλάκη Έλενα - http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: