Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Βραβείο σε Έλληνες για θερμοκήπιο… στον 'Αρη

Την πρώτη θέση κέρδισε σε διαγωνισμό της NASA η αποστολή «Popeye on Mars», η οποία βασίζεται στην πρόταση που παρουσίασαν 9 Έλληνες επιστήμονες και αφορά την ανάπτυξη ενός αεροπονικού και γεωπονικά αυτόνομου θερμοκηπίου στον κόκκινο πλανήτη.

Ο στόχος του διαγωνισμού «International Space Apps Challenge 2013» της NASA, ήταν οι διαγωνιζόμενοι να αναπτύξουν δομές που θα υποστηρίζουν με προμήθειες τροφίμων τις παρατεταμένες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Η ομάδα δημιούργησε ένα αεροπονικό σύστημα καλλιέργειας, το οποίο λειτουργεί σα θερμοκήπιο. Διαθέτει αισθητήρες και ηλεκτρονικά συστήματα, ώστε να εξασφαλίζονται σταθερές συνθήκες στο εσωτερικό του. Τη νύχτα η συσκευή μοιάζει με κάψουλα, διαμέτρου ενός μέτρου και την ημέρα ανοίγει ο θόλος και τα φωτοβολταϊκά πάνελ του συγκεντρώνουν όλη την ενέργεια που χρειάζεται, για την αυτόνομη λειτουργία του. Η πρόταση στηρίζεται στο σπανάκι, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες καλλιέργειες.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 9.000 άτομα από 83 χώρες.

Τα μέλη της νικήτριας ομάδας είναι:

Παναγιώτη Μπαιράμη, Μάνθο Παπαματθαίου, Θεμιστοκλή Καραφασούλη, Λυδία Πολύζου, Χάρις-Κλειώ Κόρακα, Σωτήρη Παναγιώτου, Αγησίλαο Ζησιμάτο και Αλφρέδο-Παναγιώτη Δαμκαλή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: