Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Έρχονται αλλαγές στο νόμο Μπατζελή για ΕΛΓΑ

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο νόμο Μπατζελή για την αγροτική ασφάλιση ώστε να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του συστήματος.
 
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ κ. Αργύρη Μπότου, ο οποίος ωστόσο αναγνωρίζει ότι  ο νόμος για το «Σύστημα Προστασίας και Ασφάλισης της Αγροτικής Δραστηριότητας», που εφαρμόζεται από 1/1/2011 είχε και θετικά στοιχεία. «Βρισκόμαστε σε μια φάση αξιολόγησης μετά από τα δύο χρόνια εφαρμογής και έχουμε εντοπίσει τις αδυναμίες και τις στρεβλώσεις του που θα πρέπει να τις αλλάξουμε. Στις αλλαγές θα συμπεριλαμβάνονται και το θέμα με το ανώτατο ποσό αποζημίωσης των 70.000 ευρώ. Έτσι όπως είναι το σύστημα σήμερα ένας μικρός παραγωγός πληρώνει αυτό που του επιβάλλουμε, ενώ ένας μεγάλος ωφελείται από αυτό το όριο, δηλαδή είναι ασφαλισμένος για θερμοκήπιο είκοσι στρεμμάτων ενώ πληρώνει εισφορά μόνο για 4,5 στρέμματα. Η ύπαρξη αυτού του ορίου είναι λάθος. Η υποχρεωτική ασφάλιση που επιβλήθηκε από τη νομοθεσία θα πρέπει να υποχρεώνει τον εκάστοτε παραγωγό να ασφαλίζει το σύνολο της εκμετάλλευσης χωρίς όριο και όποτε προκύπτει ζημιά να αποζημιώνεται για αυτήν χωρίς κανένα όριο. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες αλλαγές».
Αυτονόητη υποχρέωση η  τοποθέτηση αντιχαλαζικών διχτυών
Στο μεταξύ, ξεκαθαρίζει ότι δεν δικαιούνται αποζημίωσης βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ οι παραγωγοί που ενώ είχαν αντιχαλαζικά δίχτυα,  δεν τα τοποθέτησαν, με αποτέλεσμα να πληγούν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.
Ο ΕΛΓΑ επιχορηγεί με σχεδόν 70% την κατασκευή αντιχαλαζικών διχτύων. Σύμφωνα με τον κ. Μποτό,  ο Οργανισμός χρησιμοποιεί χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών του συνόλου των αγροτών της χώρας  στα προγράμματα ενεργητικής προστασίας, ένα μέτρο της οποίας είναι και η εγκατάσταση των αντιχαλαζικών διχτύων και είναι αυτονόητη η υποχρέωσή τους να πάνε να απλώσουν το δίχτυ. «Είχαν ενημερωθεί από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες αλλά και από το ΚΕΜΕ για το κίνδυνο χαλαζόπτωσης. Η επίκληση ότι δεν απλώθηκαν τα δίχτυα γιατί παρεμποδίζονται οι μέλισσες για να κάνουν την επικονίαση για τα κεράσια δεν ευσταθεί γεωτεχνικά. Οι νέες ποικιλίες κερασιών είναι αυτογόνιμες», τόνισε.
Συνέντευξη Τύπου
Τα σχέδια της νέας  διοίκησης του ΕΛΓΑ αναμένεται να αποκαλυφθούν σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013 και ώρα 12.30 μ.μ.
Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΕΛΓΑ, Μεσογείων 45, Αθήνα, 6ος Όροφος (αίθουσα Διοικητικού Συμβουλίου).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: