Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Κερασιά Πηλίου. Με επιτυχία η 2η «Διεθνής Ημέρα της Μαγείας των Φυτών» από το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας


Με πλήρη επιτυχία, ως προς την οργάνωση και τους στόχους, επιτεύχθηκε η εκδήλωση της 2ης «Διεθνούς Ημέρας της Μαγείας των Φυτών» την Κυριακή 19-5-2013 στην Κερασιά Πηλίου. Το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου και ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου έθεσαν στόχους, οργάνωσαν και έφεραν εις πέρας, αυτή την όμορφη διεθνή εορτή, μοναδική για την περιοχή μας.

Τo χωριό της Κερασιάς και οι Κερασιώτες βάλανε «τα καλά τους» και υποδέχτηκαν το κοινό που ενδιαφέρεται, αγαπά και σέβεται τον κόσμο των φυτών. Η αυλή του σχολείου στολίστηκε από πολύχρωμα λουλούδια καθώς και από όμορφες φωτογραφίες με τα πολυάριθμα είδη των αυτοφυών ορχιδέων του Βορείου Πηλίου. Το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας Βορείου Πηλίου άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε όλους όσους νοιάζονται για τον περίεργο και μυστηριώδη κόσμο των ορχεοειδών.




Οι εισηγήσεις των κ. Οικονομίδη Δημητρίου, Λύκα Χρήστου και Μιχαλάκη Δημητρίου με τα εξαιρετικά βίντεο και τις πολυάριθμες φωτογραφίες των φυτών του Πηλίου προκάλεσαν τα ευμενή σχόλια όλων. Ο συντονιστής της εκδήλωσης, πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου, κ. Λάμπρος Κ. διέπρεψε με τα μεστά και τα περιεκτικά σχόλια στο τέλος κάθε εισήγησης.


Τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε ο καθένας από τους εισηγητές ήταν:

- «Η μαγεία της άγριας Ορχιδέας του Βορείου Πηλίου» (εισηγητής ο καθηγητής Φυσιογνώστης κ. Οικονομίδης Δημ. από το Κέντρο Έρευνας & Προστασίας της αυτοφυούς Ορχιδέας Β. Πηλίου)
 - «Ανθοφόρα και αρωματικά φυτά του Πηλίου» (εισηγητής ο κ. Λύκας Χρήστος, λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Ανθοκομίας) και
- «Ενδημικά και προστατευόμενα φυτά» (εισηγητής ο κ. Μιχαλάκης Δημήτριος, Δασολόγος από το Φορέα διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου –Βελεστίνου).

        Στην εκδήλωση συμμετείχαν και ήταν αρωγοί, ο καθένας από την πλευρά του, οι παρακάτω φορείς:  

  
1. ο Δήμος Ρήγα Φεραίου
2. το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
3. ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας
4. ο Φορέας διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας –
    Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου 

    (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) 
5. το Εργαστήριο Μοριακής Διάγνωσης & Έρευνας Γενετικού
    Υλικού (ΒΙΟΓΟΝΙΔΙΑΚΗ) και
6. το φυτώριο του Κλόντζα Δημήτρη.



Την όλη διοργάνωση βοήθησε ο ιατρός αλλεργιολόγος κ. Λεφούσης Χρ. με τη γραφιστική δημιουργία της αφίσας, της πρόσκλησης, καθώς και της δημιουργίας ενός βίντεο παρουσίας όμορφων εικόνων από τη χλωρίδα του Βορείου Πηλίου επενδυμένου με ανάλογη μουσική.

Επίσης οι κυρίες Αναγνώστου Βασιλική, Αναγνώστου Χρύσα, Ζενίδη Μεταξούλα, Κουκουζέλη Έφη, Παντοπούλου Κούλα και Σταθάκη Βασούλα βοήθησαν στην παρασκευή τοπικών γλυκών και διεκπεραίωσαν ζητήματα, που προέκυψαν κατά την περίοδο προ της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και με την παρέμβαση της η δήμαρχος κ. Ελένη Λαῒτσου. Επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λόλας Π., εκπρόσωπος της βουλευτού κα Χρυσοβελώνη Μ., η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κερασιάς κα Αντωνία Χασιώτη και ο εκπρόσωπος του Κέντρο Ιστορίας & Πολιτισμού Κερασιάς κ. Κώστας Βασδέκης. 

Για όσους θέλουν να δούνε τις συνολικές εκδηλώσεις και τις λεπτομέρειες καθεμιάς, που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της 2ης «Διεθνούς Ημέρας της Μαγείας των φυτών» στην χώρα μας, μπορούν να εισέλθουν στο σύνδεσμο http://www.plantday12.eu/greece.htm. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η εκδήλωση του Κέντρου Έρευνας & Προστασίας της Αυτοφυούς Ορχιδέας.



Για επιπλέον πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστοχώρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου (http://www.rigas-feraios.gr/) ή στο blog του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας (http://geovolos.blogspot.gr/), ενώ με τους υπευθύνους του Κέντρου μπορείτε να έρθετε σε επαφή στα: 24280 73353, 24210 70317 και 6947 214 670.


Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στη ολοκλήρωση της εκδήλωσης, καθώς και τους κατοίκους και επισκέπτες που παραβρέθηκαν στη Κερασιά για τη 2η «Διεθνή Ημέρα της Μαγείας των Φυτών».
 

 

φωτογραφομουσικό ταξίδι - από τη χλωρίδα του Β. Πηλίου  πηγή:  http://naturahellas.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: